5.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Oltenia, tărâmul haiducilor, te așteaptă să îl descoperi

Țara noastră este una în care parcă s-au reunit toate frumusețile naturale. Iar toate regiunile ei se remarcă prin multe atracții. Oltenia este un tărâm binecuvântat de Divinitate, cu multe obiective turistice pe care nu ai voie să le ratezi. Pe unele dintre ele le-am grupat și noi, într-o listă parcă mult prea săracă față de realitatea zonei.

Cetatea Băniei

Despre Mihai Viteazul se știe că a fost ban al Craiovei. Prin urmare, îți dai seama cât de mult se întinde în timp istoria acestui loc. Este amplasată în chiar inima orașului, fiind prilej de mare mândrie pentru locuitorii lui. Și acum, după câteva sute de ani de istorie, turiștii pot explora zidurile foarte bine păstrate, bastioanele și turnurile.

Mănăstirea Horezu

Stilul brâncovenesc, unul de o frumusețe aparte, este cel care este cel mai bine reprezentat la Mănăstirea Horezu. Lăcașul de cult a fost construit în secolul XVII și este inclus, la ora actuală, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Vino și tu aici și admiră frescele impresionante, sculpturile în piatră și arhitectura unică a acestui loc încărcat de istorie și spiritualitate.

Parcul Natural Porțile de Fier

Dacă până acum nu ai avut prilejul să ajungi în partea de sud a Olteniei, pe malul Dunării, și ai văzut această minunăție doar în fotografii, nu mai ezita prea mult până să ajungi aici. Vei remarca și tu, la fel ca mulți alții, că fotografiile au fost mult prea sărace și lipsite de suflet. Defileul Dunării te va lăsa fără cuvinte. Mai mult decât atât, nu vei putea rosti niciun fel de sunet, de teamă să nu tulburi cu gălăgia ta frumusețile naturale de aici.

Cetatea Severinului

Situată în orașul Drobeta-Turnu Severin, această cetate este, la ora actuală, un martor tăcut al istoriei bogate a acestor locuri. Este o prezență în zonă de aproximativ 8 secole, și deși are un trecut ăndelugat în spate, încă te mai impresionează și acum.

Mănăstirea Cozia

Pe urmele lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai destoinici domnitori pe care i-a avut Țara Românească, și pe vremea căruia granițele acestuia ajungând până la ”marea cea mare”. Amplasată pe malul Oltului, în apropiere de orașul Călimănești, mănăstirea de îndeamnă nu doar la regăsire spirituală și introspecție, ci și la a-i admira frumusețea arhitecturii și a picturilor cu scene religioase din interior.

Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Dacă te numeri printre cei care iubesc frumusețea naturii sălbatice, atunci Parcul Național Domogled – Valea Cernei nu trebuie să lipsească de pe lista ta cu locuri de vizitat. În fața ochilor ți se vor înfățișa păduri unde omul este doar un simplu invitat și nu un stăpân al locului, cascade și peisaje de neuitat, nu exagerăm cu nimic atunci când ți-l comparăm cu un adevărat colț de Rai pe pământul românesc.

Muzeul Național al Olteniei

Lăsăm puțin deoparte frumusețile naturii și îți sugerăm puțin turism urban. Mai ales, dacă tot ai ajuns la Craiova și ai admirat cetatea Băniei, Muzeul Național al Olteniei trebuie să se numere prin obiectivele tale. Ai șansa de a admira multe colecții de artă, exponate care țin de arheologie și etnografie, toate menite să înțelegi cât de bogată spiritual este această regiune a României.

Cetatea Poenari

Dacă vrei să mergi pe urmele lui Vlad Țepeș, nu la castelul Bran trebuie să ajungi ci la Cetatea Poenari. Este locația care i-a servit acestuia drept refugiu în timp ce se afla în război cu turcii. Trebuie să îți spunem însă că nu este o destinație ușor de cucerit, pentru că vei avea de urcat mai bine de 1.000 de trepte pentru a ajunge aici. Dacă reușești această performanță, eforturile îți vor fi răsplătite pe deplin.

Parcul Național Buila-Vânturarița

Vacanța ta perfecta presupune multe drumeții în natură? Lasă Oltenia să îți ofere ce are ea mai bun în acest sens, Parcul Național Buila-Vânturarița. Ai parte de multe vârfuri stâncoase, păduri dese și pajiști frumoase. Nu uita nici de mănăstirea Turnu, locul tău de popas și de reculegere în fața naturii înconjurătoare.

Muzeul Satului Vâlcea

Este amplasat de fapt în Bujoreni și este cea mai bună metodă pentru ca tu, un profan în domeniu, să înțelegi că nu doar porțile maramureșene reprezintă dovada creatoare a poporului roman. Ai de explorat multe case tradiționale, ateliere de meșteșuguri din vechime și să admire obiecte vechi, care îmbină în mod extraordinar frumosul cu utilul.

Băile Govora

Vorbim despre una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneare din țara noastră, așa că sigur ai auzit de ea. Ai parte de băi termale, tratamente cu ape minerale și multe facilități moderne. Totul într-un singur loc, unul plin de liniște și frumuseți naturale care îți taie răsuflarea.

Cheile Sohodolului

Nu îți spunem ceva nou, pentru că toată lumea a auzit de ele, dar cu toate acestea nu sunt încă suficient de apreciate de turiști. Poate unde și faptul că nu se lasă atât de ușor cucerite, și pe de o parte poate că este mai bine așa. Setea ta de aventură va fi însă satsfăcută din plin dacă vei veni aici.

Casa Memorială Tudor Vladimirescu

Ținutul Olteniei este unul plin de povești cu haiduci, iar Pintea sau Iancu Jianu sunt nume pe care toată lumea le cunoaște. POți porni în căutarea isprăvilor lor prin Oltenia, și tot acesta este locul de numele căruia se leagă unul dintre cei care au înțeles cu adevărat ce înseamnă iubirea de țară și de neam. Casa Memorială Tudor Vladimirescu din localitatea Islaz este cea care îți amintește de liderul revoluției de la 1821.

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu, amplasat în județul Mehedinți, este o formațiune geologică care nu are cum să nu te impresioneze. Un arc natural de piatră este cel care stă deasupra râului și abia așteaptă să fie descoperit și de tine. Zona este una plină de frumuseți naturale, care te vor convinge că Oltenia este o regiune a țării care ar merita să fie mult mai mult promovată în pliantele turistice.

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Stai conectat la noutati

- Advertisement -spot_img
Ultimele articole